Op 22 november zijn er landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer, de volksvertegenwoordiging. SKIN-Rotterdam vindt het belangrijk dat de mensen van de internationale kerken gaan stemmen. Door te gaan stemmen kunt u zorgen dat uw mening vertegenwoordigd wordt in de Tweede Kamer of misschien zelfs wel in de regering (het kabinet). De wetten en beslissingen in de politiek hebben invloed op uw dagelijks leven.

De politiek bemoeit zich met u, dus bemoei uzelf ook met de politiek!

Waarom zijn er nu alweer verkiezingen?
Vorig jaar hebben we de gemeenteraadsverkiezingen gehad en in 2021 hebben we ook al gestemd voor de Tweede Kamer. Dat komt zo: normaal zijn er iedere 4 jaar landelijke verkiezingen. Een poosje terug is de regering (het kabinet) ‘gevallen’. Dat kwam omdat de partijen van de regering het niet meer eens konden worden met elkaar. Een regering die is gevallen mag geen grote beslissingen nemen en daarom moet er nu een nieuwe regering komen. Voordat we een nieuwe regering kunnen krijgen zijn er eerst weer verkiezingen van de Tweede Kamer.

Wat doet de Tweede Kamer? 
In dit filmpje zie je hoe het allemaal werkt in Nederland:

Wat moet ik kiezen?
Wat u moet kiezen kan best ingewikkeld zijn. SKIN-Rotterdam heeft een kieswijzer gemaakt met onderwerpen die belangrijk zijn voor de mensen van de internationale kerken. Download hier de Kieswijzer voor Internationale Kerken (PDF).

U kunt ook online de stemwijzer invullen. Tip: stem niet automatisch wat er uitkomt, maar kijk ook eens op de websites van de partijen waar u het meeste mee eens bent.
Onderaan de pagina vindt u een tabel met de linken naar de standpunten en verkiezingsprogramma’s van de meeste partijen.

Hoe werkt stemmen? 
Misschien heeft u nog nooit gestemd of vindt u het ingewikkeld. Dat hoeft helemaal niet, iedereen kan het. In dit filmpje ziet u hoe het stemmen gaat.

Wilt u het allemaal eens op uw gemak teruglezen in makkelijke taal. Bekijk dan de verkiezingskrant.

Lijst met Partijprogramma’s

 ‘Nederland voorop en vooruit
logo vvd Ruimte geven. Grenzen stellen.
cda logo Een fatsoenlijk land
logo groenlinks-pvda Samen voor een hoopvolle toekomst
volt logo  ‘Toekomst, nu.’
logo partij vd dieren ‘Een wereld te herwinnen’ 
50PLUS logo Vertrouwen bouwen
BBB logo Iedere dag BBBeter‘ (pdf)
FVD logo ‘Het programma voor hoop, optimisme en herstel’
CU logo Geloof in de samenleving
JA21 logo ‘Nederland weer op de rit’ (pdf)
D66 logo Nieuwe energie voor Nederland.’

‘Nederland weer op 1’ (pdf)
logo SGP
Woord houden

Breek de ketens, beken kleur

 

logo SP
Nu de mensen
NSC logo
Tijd voor herstel.’
logo DENK
Nu is het moment‘ (pdf)