Woensdag 24 mei werden de resultaten van ons project Vitaal & Voorbereid gepresenteerd tijdens de Conferentie ‘Oud worden is de toekomst’. Wij zijn trots op deze resultaten en de geweldige opkomst tijdens deze conferentie! De bezoekers waren een mix van mensen uit internationale kerken, zorg, welzijn, overheid en andere vrijwilligersorganisaties.

Het in 2022 gestarte project Vitaal & Voorbereid traint sleutelpersonen uit internationale kerken toe in hun zorg voor ouderen: specifiek de fysieke, mentale en financiële gezondheid. Daarnaast geven we via ‘toekomstambassadeurs’ voorlichting om voorbereid te zijn op oud worden in Nederland.

De avond werd geopend door directeur Karin de Schipper. Vervolgens kwam projectmedewerker Cees Ramp aan het woord over de resultaten van het gedeelte “Vitaal” uit het project. Een aantal sleutelpersonen kwamen aan het woord om hun kennis en ervaringen van het afgelopen jaar te delen.

“Het is belangrijk om goed te luisteren naar de ander, om de ander ook echt goed verder te kunnen helpen! Daarnaast is het belangrijk om na te gaan waar de ander nog niet van op de hoogte is. Als je niet goed op de hoogte ben van de juiste informatie, kan diegene in de problemen komen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf en voor de ander het één en ander goed uit te zoeken.”

Vervolgens kwam het gedeelte “Voorbereid” aan bod, onder begeleiding van projectmedewerker Bisola Olusanya. Ook hier kwamen een aantal toekomstambassadeurs aan het woord om wat meer te vertellen over wat zij hebben meegemaakt het afgelopen jaar.

“Veel mensen leven in het hier en nu, en denken nog niet na over de toekomst, het is goed om het gesprek aan te kunnen gaan zodat deze mensen bewust worden en  hier wel over gaan nadenken en weten wat voor regelingen er in Nederland zijn!”

Tot slot werd de conferentie afgesloten met een panelgesprek met meerdere generaties met verschillende culturele achtergronden, geleid door Femi Soewu van Afropeans, die ook de training heeft gegeven aan de toekomstambassadeurs. Het gesprek werd met deze groep aangegaan over oud worden is de toekomst. Hoe was dat vroeger, en hoe is dat nu?

“Veel migranten kwamen naar Nederland met een tijdelijk doel, om uiteindelijk weer terug te gaan naar eigen land. Maar nu hun leven en het leven van hun kinderen zich hier in Nederland afspeelt, is het niet meer vanzelfsprekend om dat zomaar achter te laten. Als kind is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met de ouders. Wat zijn uw plannen als u straks met pensioen gaat?”

Wethouder Ronald Buijt was ook aanwezig tijdens deze interessante paneldiscussie. Hij is wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg en zet zich in voor de gezondheid en goede kwaliteit van het leven van Rotterdammers. Zo kwam tijdens de conferentie naar voren dat het niet te doen is voor mensen die het Nederlandse systeem niet kennen, en de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, om de informatie die beschikbaar is tot zich te nemen. Wethouder Ronald Buijt gaf een reactie:

“Dit is een bekend probleem, ook voor de mensen die de Nederlandse taal wel goed machtig zijn. Er is een grote afstand tussen de informatie die beschikbaar is voor (toekomstige) ouderen, en hoe deze informatie deze doelgroep bereikt. Wij zijn bezig om met informatie naar de mensen toe te komen in de wijken, om de hulp laagdrempeliger te maken. Dit is een proces wat tijd kost en niet meteen gaat, maar wat wel erg belangrijk is en wat tijdens deze conferentie ook sterk naar voren komt.”

Wij willen iedereen bedanken voor hun inzet voor dit project en in deze conferentie, en alle personen die naar de conferentie zijn gekomen! Met de geweldige resultaten van het afgelopen jaar, kijken wij uit naar de start van nieuwe groepen in september!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cees Ramp via cees@skinrotterdam.nl, 06-54280734 of met Bisola Olusanya via bisola@skinrotterdam.nl, 06-84333585.

Benieuwd naar hoe de Conferentie eruit zag?
Bekijk hier de sfeerimpressie met alle foto’s die zijn genomen tijdens de Conferentie ‘Oud worden is de toekomst’.