Heb je je wel eens afgevraagd hoe dat zit: mag je als christen politiek actief zijn? Heeft het eigenlijk wel nut om te gaan stemmen? En die scheiding van kerk en staat dan? En hoe kies je dan op welke partij je gaat stemmen? Zijn er ook andere manieren om de politiek te beïnvloeden?

Vaak hebben christenen allerlei vragen over politiek. We zien van alles op televisie, maar politiek is ingewikkeld. Er zijn allerlei meningen en er spelen allemaal verschillende belangen. Wie moet je nou geloven?
Deze cursus is bedoeld om met elkaar hierover in gesprek te gaan, na te denken wat het christelijk geloof zegt over politiek, en te leren hoe het politiek systeem in Nederland nou eigenlijk werkt. Daarna kun je dan zelf een goede keuze maken over waar je staat.

De cursus wordt gegeven door christenen met politieke ervaring vanuit de ChristenUnie, maar de cursus gaat over politiek in het algemeen, ongeacht op welke partij je kiest te stemmen.

Praktisch:

Data: 18, 25 januari en 1, 8 en 15 februari 2020, van 19:30-21:30. De cursus wordt online via zoom gegeven.
Meer informatie over de cursus: Madelon Grant, madelongrant@christenunie.nl of 06 33788164.
Aanmelden uiterlijk 13 januari: Karin de Schipper-Visser, karin@skinrotterdam.nl of 06 81691670.
Deelname is gratis. Na afloop krijg je een certificaat als bewijs van deelname.

Achtergrondinformatie over de cursus

Avond 1: Mag je als christen eigenlijk wel of niet politiek actief zijn? Wat zegt de Bijbel?
We lezen een aantal teksten uit de Bijbel met elkaar. Welke plek heeft God de mens gegeven in Zijn schepping, wat is Zijn opdracht aan ons?
Wat zegt de Bijbel over hoe gemeenschappen zichzelf organiseren en besturen, over juridische wetten en morele kompassen? Wat leren we hieruit over de taak van de overheid?


Avond 2: Hoe zit dat nou met de scheiding tussen kerk en staat?
Er wordt vaak gesproken over de scheiding tussen kerk en staat, maar er zijn ook heel veel misverstanden hierover. Wist je bijvoorbeeld dat er geen wet is in Nederland waarin staat dat kerk en staat van elkaar gescheiden moeten blijven? En dat dit in verschillende Europese landen ook anders geregeld is? Wat zijn eigenlijk de kenmerken van een democratie en hoe past het geloof daarin?


Avond 3: Waarom zou ik gaan stemmen? Wat is het nut daar eigenlijk van?
Heb je wel eens nagedacht welke invloed de overheid heeft op jouw leven? En waarover vind je dat de overheid niets te zeggen mag hebben? Alle regels in Nederland zijn bedacht door mensen. Hoe doen we dat eigenlijk, met 17 miljoen Nederlanders die allemaal een eigen mening hebben? Door te stemmen kun je daar over meepraten en daar invloed op uitoefenen.


Avond 4: Ik wil stemmen, maar op welke partij dan?
In Nederland zijn veel verschillende politieke partijen. Ze zijn ‘links’ of ‘rechts’, of juist in het ‘midden’, maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Hoeveel verantwoordelijkheid heeft de overheid, en hoeveel vrijheid willen wij als inwoners van Nederland zelf hebben, zonder dat de overheid zich overal mee bemoeit? Op deze avond bespreken we waar verschillende partijen in Nederland voor staan, zodat je beter kunt beoordelen welke partij het beste past bij jouw mening.


Avond 5: Wat zijn nog andere manieren om de politiek te beïnvloeden?
Verkiezingen zijn maar één keer per vier jaar, en dan is het weer voorbij. Hoe kun je de rest van de tijd de politiek beïnvloeden? Wat houdt het in om lid te worden van een politieke partij? Hoe kun je zonder lid te worden van een partij, toch invloed uitoefenen op beslissingen? Bijvoorbeeld als je niet tevreden bent over hoe er wordt omgegaan met ongedocumenteerden: wat kun je doen? Welke rol kan de kerk hierin spelen?

 

Deze vragen – én nog veel meer – komen aan de orde tijdens de cursus ‘Geloof in de Politiek?!’

De cursus is een samenwerking van de Christenunie en SKIN-Rotterdam

                                                                                       

Share This